Svijet

Juni 2019. najtopliji mejsec ikada zabilježen na planeti

Podaci agencije Copernicus Climate Change Servicea, službene agencije Evropske unije, pokazuju da su prosječne temperature za juni 2019. u Evropi bile dva stepena iznad normalnih vrijednosti, a isti mjesec bio je najtopliji mjesec otkako se mjeri temperatura na zemlji.

rashladiti se- ilustracija

Iako nije trajao duže od toplinskog vala koji je obilježio prošlo ljeto, ovaj kratki toplinski val, prouzrokovan vrelim zrakom iz Sahare, bio je jako intenzivan. Pet dana s iznimno visokom temperaturom pratili su temperaturni rekordi, posebno na istoku Evrope. Tako je juni 2019. bio za jedan stepen topliji od dosadašnjeg rekordnog juna 1999. godine, objavljeno je, piše “N1“.

Podaci pokazuju da je i globalni prosjek za 0,1 stepen veći od dosadašnjeg rekorda. Dosadašnji najtopliji juni u svijetu bio je juni 2016. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh