Svijet

Crnac pacijent šetao po dvorištu bolnice u SAD-u: Uhapsila ga policija

Policija je uhapsila pacijenta crne boje kože dok se šetao na području bolnice s aparatom za intravenoznu terapiju, javlja “The Independent”.

Shaquille Dukes - Facebook

Naime, bijelac zaštitar optužio ga je za pokušaj pljačke intravenozne opreme kako bi je kasnije prodao na Ebayu, piše “Index“.

Video zapis hapšenja uskoro je postao viralan te šokirao mnoge korisnike društvenih mreža.

Liječio se zbog upale pluća

Shaquille Dukes (24) objavio je prošlog mjeseca na Facebooku šokantnu video snimku na kojoj se vidi kako ga policija hapsi mada je na sebi imao bolničku odjeću i bio priključen na intravenozni aparat.

Napisao je kako se liječio u bolnici FHN Memorial u Freeportu, Illinois, zbog jake upale pluća i da je imao dopuštenje medicinskog osoblja za šetnju po dvorištu bolnice.

“Policija je na pločniku uklonila moju infuziju, bez dozvole doktora”

“Ovo je uistinu jedan od najviše rasističkih gradova u Americi. Bio sam u bolnici zbog teške upale pluća, a doktori su mi dozvolili šetnju po dvorištu bolnice. Za vrijeme jedne takve šetnje, zaustavio me je rasistički zaštitar i optužio da pokušavam napustiti bolnicu kako bih prodao intravenoznu opremu na eBayu”, napisao je Shaquille Dukes na Facebooku.

“Zaštitar je ubrzo pozvao policiju te me je policajac Jeff Zalaznik, sa značkom broj 116, uhapsio zbog pokušaja krađe opreme koja je očito bila pričvršćena za moju ruku. Prvo je priveo mog brata, a onda i mene. Policija je na pločniku uklonila moju infuziju, bez dozvole doktora”, dodao je.

Dukes također tvrdi da su mu policijski službenici uzeli inhalator.

“Dok su me vozili, počeo sam imati napadaj astme. Skoro čitave četiri minute molio sam policajce da mi vrate inhalator. Dali su mi ga natrag tek kada sam počeo gubiti svijest”, rekao je Dukes.

Čudna obrana policije

“Braća Dukes optužena su za remećenje javnog reda i mira, a ne za pokušaj krađe”, izjavio je poručnik Andrew Schroeder i dodao kako su bili uhapšeni zbog svog ponašanja.

“Da su znali pristojno razgovarati sa zaštitarom, nas niko ne bi ni pozvao2, dodao je.

Braća Dukes podnijela su službenu tužbu protiv grada.

“Neću samo sjediti ovdje i pustiti da nekažnjeno prođe ovakvo nezakonito ponašanje”, rekao je Shaquille Dukes.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh