Svijet

Dvogodišnji dječak preminuo od posljedica Escherichije coli

Dvogodišnji dječak koji je prošlog mjeseca prisustvovao sajmu u San Diegu preminuo je zbog komplikacija u vezi s bakterijom E. coli. Prema navođenjima stranice People, još troje djece zaraženo je ovom bakterijom.

Escherichia coli - Blogspot.com

Četvero djece u dobi od dvije do 13 godina posjetilo je sajam od 8. do 15. juna, nakon čega je dobilo simptome E. coli, piše “Klix“.

Dječak je hospitaliziran prije dvije sedmice, a preminuo je prošlog ponedjeljka zbog komplikacija u vezi s bakterijom, potvrdila je u petak Agencija za zdravlje i ljudske usluge okruga San Diego.

Ostalo troje bolesne djece nije hospitalizirano.

Na sajmu u San Diegu izloženo je više od 2.900 životinja, a svi posjetitelji osim životinja mogli su pogledati i utrke svinja, ali i razne performanse s teladima, zečevima, golubovima i kozama.

Simptomi infekcije E. coli uključuju jake grčeve u stomaku, vodenast ili krvav proljev i povraćanje. Simptomi se mogu pojaviti s povišenom temperaturom ili bez nje.

Dr. Robert Glatter ljekar hitne pomoći u bolnici Lenox Hill na Manhattanu, izjavio je da je najčešće prenošenje E. coli fekalno-oralnim putem. To bi značilo da su djeca dodirivala životinju koja je zaražena E. coli, a zatim ruke stavljala u usta.

“Mala djeca u zoološkim vrtovima dolaze u kontakt s izmetom životinja. Naravno da se životinje čiste, ali je očigledno da je prijenos E.coli putem maženja životinje veoma čest”, rekao je Glatter.

Dr. Glatter je naglasio važnost pranja ruku nakon što dođete u kontakt sa životinjama.

“Morate shvatiti, ako ćete posjetiti jedan od zooloških vrtova, morate imati sredstvo za dezinfekciju ruku ili još bolje sapun i vodu. Ruke trebate prati najmanje 20 sekundi”, rekao je.

On je naglasio i to da djeca i starije osobe imaju veći rizik od razvoja ove infekcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh