Svijet

Švedska i Japan bez duhanskog dima: Zabranit će pušenje i na otvorenom

U Švedskoj je stupila na snagu zabrana pušenja na otvorenom na pojedinim javnim mjestima, kao što su igrališta i peroni željezničkih stanica. Novim pravilima zabranjuje se i pušenje u otvorenim dijelovima restorana, kao i u separeima za pušače.

Cigareta - Hina

U Švedskoj zabrana uključuje elektronske cigarete. Cilj novog zakona je da u toj skanidinavskoj zemlji do 2025. godine pušenje bude potpuno zabranjeno.

Također, i u Japanu je danas stupio na snagu novi zakon koji zabranjuje pušenje u vladinim ustanovama, školama i bolnicama.

Pritisak protiv pušenja će se povećati u aprilu sljedeće godine uključivanjem ugostiteljskih objekata, barova, kancelarija, željezničkih stanica i predvorjima hotela, a sve to pred održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Cilj uvođenja zakona je da se zaštite mlađi od 20 godina, bolesni ljudi i trudnice od pasivnog pušenja, koje ima veliki loš uticaj na njihovo zdravlje, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh