Svijet

U Londonu ubijena žena u osmom mjesecu trudnoće, dijete preživjelo

Nakon što su u Londonu tokom posljednjih 28 sati ubijene četiri osobe, uključujući i ženu u kasnoj trudnoći koja je nasmrt izbodena, gradonačelnik Sadiq Khan je rekao da policija danonoćno radi kako bi održala ulice sigurnima.

Kelly Mary Fauvrelle - Telegraph.co.uk

Kelly Mary Fauvrelle (26) ubijena je u subotu rano ujutro u južnom dijelu Londona, a bila je u osmom mjesecu trudnoće. Dijete je preživjelo, ali je u kritičnom stanju, piše Index.

Zbog napada je priveden dvadesetdevetogodišnji muškarac.

U tri odvojena incidenta dva su muškarca umrla od ubodnih rana, dok je treći umro nakon borbe. Pet osoba je uhićeno.

“Kriminalisti rade intenzivno kako bi održali londonske ulice i zajednice sigurnima”, napisao je Khan na Twitteru.

“Nasilje nad ženama endemska je pojava u društvu, a strašna ubojstva u domu, poput ovog, govore o razmjeru problema s kojim se suočavamo. Moje su molitve uz to nevino dijete i majku koju je tragično izgubio”, dodao je.

Trump prozvao Khana

Porast nasilnih zločina privukao je pažnju američkog predsjednika Donalda Trumpa i britanskog repera Stormzyja.

Trump je ranije ovog mjeseca rekao kako je gradonačelnik Khan “katastrofa” te da će se situacija “samo pogoršati” ukoliko ne bude smijenjen.

Stormzy je nosio zaštitni prsluk s motivom britanske zastave na nastupu na glazbenom festivalu Glastonbury u petak.

Premijerku Theresu May kritizirali su kako su štednja na policiji i rezovi u socijalnim službama pridonijeli porastu napada noževima.

2018. rekordna godina

Prema službenim statistikama, u 2018. u Engleskoj i Walesu bilo je 285 smrtonosnih napada nožem, što je najviše otkako se počelo voditi tu statistiku prije 70 godina.

Boris Johnson, nekadašnji gradonačelnik Londona i kandidat kojemu daju najviše izgleda da naslijedi May na mjestu premijera u srpnju, obećao je da će povećati policijske snage ukoliko bude izabran.

I londonska policija je priopćila da danonoćno radi kako bi pronašla odgovorne i otklonila oružje s ulica.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh