Svijet

Počela nova runda mirovnih pregovora SAD i talibana

Nova runda pregovora SAD i talibana počela je u Kataru, nekoliko dana pošto je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da se Vašington nada da će mirovni sporazum za Avganistan biti postignut prije 1. septembra.

Zastave SAD - Tanjug

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je za Asošiejted pres da su danas počeli pregovori. Iako je početak bio planiran za jutro, dvije strane su sredinom popodneva počele sedmu rundu direktnih pregovora započetih prošle godine poslije imenovanja američkog izaslanika Zalmaja Kalilzada, piše “RadioSlobodnaEvropa“.

Kao i u prethodnim pregovorima Kalilzada i talibana, fokus današnjih je na povlačenju američkih vojnika i na talibanskim garancijama da će spriječiti da Avganistan ponovo postane uporište ekstremista koji mogu da izvode napade širom svijeta.

Obe strane su navele da su postigle razumijevanje oko američkog povlačenja i talibanskih garancija, ali da detalji tek treba da budu razrađeni.

Pompeo je prošle nedjelje u Kabulu rekao da je načinjen “stvarni napredak” u postizanju nacrta sporazuma s talibanima koji treba da obezbjedi da “avganistansko tlo nikada ponovo ne postane bezbjedno utočište za teroriste”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh