Svijet

Juncker: “EU sklopila dosad najveći sporazum”

Evropska unija i blok južnoameričkih država poznat pod nazivom Mercosur postigli su, nakon 20 godina pregovora, sporazum koji bi trebao otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine.

Jean-Claude Juncker - Vijesti.ba

Kada profunkcionira, sporazum će ukloniti trgovinske zapreke i povećati izvoz stvarajući tržište od oko 800 miliona ljudi.

Prema tumačenju Evropske komisije sporazum će značiti i zaštitu zaposlenika kao i okoliša kroz pridržavanje visokih standarda proizvodnje hrane. No kritičari ipak drže kako sporazum nije dovoljno precizan u odredbama koje definiraju potrebu zaštite okoliša, primjerice u slučaju devastacije šuma na području Amazonije gdje se one uništavaju kako bi se stvorili novi prostori za poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo.

Pregovori o ovom sporazumu trajali su gotovo dva desetljeća uz 12-godišnji zastoj, a ponovo su pokrenuti 2016. godine. Ključni dio odnosio se na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Evropu.

Članice Mercosura su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je članstvo Venezuele suspendirano 2016.

Kako prenosi “BBC”, čelnik Evropske komisije Jean-Claude Junker izjavio je da je ovo najveći sporazum koji je do sada sklopila EU te da, u vrijeme trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, pokazuje “da se zauzimamo za trgovinu utemeljenju na pravilima”. Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro nazvao je sporazum “povijesnim” i “jednim od najvažnijih trgovinskih sporazuma svih vremena”.

Dvije strane počele su pregovore o trgovinskim odnosima još 1999., no razgovori su se ubrzali nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016., koji je doveo do zamrzavanja američko-europskih pregovora o mogućem sporazumu.

EU je također od Trumpova izbora za predsjednika sklopila trgovinske sporazume s Kanadom, Meksikom i Japanom.

– Sporazum EU i zemalja Mercosura trebao bi dovesti do ušteda na carinama koje su četiri puta veće od ušteda koje su predviđene sporazumom s Japanom, navela je povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Govoreći o dugogodišnjim pregovorima Malmstrom je kazala kako su “to bili dugi pregovori, teški i kompleksni”, u kojima su pregovarači više puta bili blizu cilja. “Sada smo tu. Ovo je značajan sporazum”, rekla je povjerenica ocijenivši da sporazum šalje poruku da su i EU i zemlje Mercosura opredijeljene za “otvorenu, održivu, na pravilima postavljenu trgovinu”.

Kako je istaknuo argentinski sekretar za međunarodne odnose Horacio Reyser, ovaj će sporazum stvoriti tržište roba i usluga koje pokriva 800 miliona potrošača. Za njegovu zemlju sporazum će donijeti velike prednosti, uključujući rast BDP-a, otvaranje radnih mjesta i privlačenje investicija.

Prema tumačenju Evropske komisije najveći dio pristojbi na robu koja se izvozi iz EU u države-članice Mercosura bit će uklonjene čime će evropske firme uštedjeti četiri milijarde eura.

No skupina za zaštitu okoliša Greenpeace upozorila je da sporazum vodi u “katastrofu za okoliš” s obje strane Atlantika. Greenpeace upozorava da će sporazum voditi daljnjem uništavanju šuma Amazone i ugrožavanju autohtonog stanovništva kao i povećanju emisija stakleničkih plinova te ugrožavanju uslova života seljaka obiju strana u sporazumu, piše “HRT“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh