Svijet

TOPLINSKI VAL – Pakao u Njemačkoj, gore Francuska, Španija i Švicarka: Škole zatvorene, ispiti odgođeni, postavljene fontane

Jučer su Njemačka, Poljska i Češka izmjerile najviše temperature ikad izmjerene u tim zemljama u junu, a za sve je kriv vruć zrak koji dolazi iz Sahare.

Meteorolozi predviđaju da će se toplinski val koji je zahvatio većinu Evrope još pojačati u nekim zemljama kao što su Francuska, Španija i Švicarska, a očekuju se temperature više od 40 stepeni Celzijevih.

Španija

U Španiji se očekuju temperature više i od 40 stepeni, a u petak bi se u sjeveroistočnim dijelovima Španije mogle popeti i na 45 stepeni Celzijevih. Španske vlasti su zbog ekstremno visokih temperatura upozorile na visok rizik od šumskih požara u nekim dijelovima zemlje.

Inače, požari su već zahvatili gotovo 4.000 hektara šume u Kataloniji, a zbog vrućine i vjetra bi se on mogao proširiti te progutati pet puta veću površinu. Vijesti o žrtava nema, a evakuirano je 30 ljudi.

Italija

Temperature će se popeti na više od 40 stepeni i u Italiji, posebno u središnjim i sjevernim regijama. Nekoliko gradova, uključujući i Rim, izdali su najviša moguća upozorenja na toplinske valove.

Jutros je u blizini željezničke stanice u Milanu pronađeno beživotno tijelo jednog 72-godišnjeg beskućnika, a vlasti su saopćile da je ekstremna vrućina zasigurno kumovala njegovoj smrti.

Francuska

U glavnom gradu Francuske, Parizu, postavljene su fontane povezane s hidrantima, a u nekim su školama ispiti odgođeni, dok su neke zatvorene. U mnogim gradovima humanitarne organizacije dijele vodu beskućnicima.

Vrućina u Francuskoj utiče i na zatvorenike, njih 72.000, koji, prenose tamošnji mediji, svoje ćelije sada nazivaju „pećnicama“.

Vlasti su proširile ograničenja za vozila, već uvedena u Parizu i Lionu, na Marsej i Strazbur ne bi li se smanjilo zagađenje zraka.

Neke škole odgodile su ljetne ispite, a u dijelovima sjeverne Francuske proglašeno je upozorenje zbog suše i uvedena su ograničenja u opskrbi vodom za firme, poljoprivrednike i građane. Zabranjen je i transport životinja dok ne prođe toplinski val.

Na plažama na jugu Francuske umrlo je ove sedmice troje ljudi, prenosi Midi Libre.

Njemačka, Poljska, Češka, Švicarska

Danas je u Njemačkoj zabilježen temperaturni rekord za juni – u Brandenburgu je izmjereno 38,6 stepeni. Radzin u Poljskoj i Doksani u Češkoj izmjerili su 38.2 i 38.9 stepeni. Temperature su se penjale do 30 stepeni čak i na velikim nadmorskim visinama u Alpama, pa su tako i u Austriji zabilježili rekorde,piše Avaz

Očekuje se da će i u Ženevi, Bernu i Cirihu biti 39 ili 40 stepeni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh