Svijet

Palestinci odbacili američki mirovni plan

Palestinci su odbacili mirovni plan Trumpove administracije za okončanjem izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da se stavljanjem težišta na poticanje trgovine i ulaganja ignoriraju njihove političke težnje za državnošću.

Međunarodni susret u Bahreinu

Zaljevske zemlje koje su sudjelovale na međunarodnom susretu u Bahreinu dale su podršku autoru mirovnog plana, zetu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Jaredu Kushneru. Također su poručile da se svaki mirovni sporazum treba temeljiti na rješenju o dvije države.

Plan Trumpova zeta

Kushner je rekao novinarima da će njegov tim objaviti političke detalje plana koji su još uvijek tajni “kada budu spremni”. “Vidjet ćemo što će se dogoditi”, dodao je.

Do mirovnog sporazuma će doći kada obje strane budu spremne reći “da”, rekao je Kushner. Priznao je da se to možda nikada neće dogoditi. Sastanak, kojemu ne prisustvuju izraelski i palestinski predstavnici, održava se usred dugogodišnje pat pozicije u međunarodnim naporima da se razriješi sukob duži od 70 godina.

Konferencija u Manami

Viša dužnosnica Palestinske oslobodilačke organizacije Hanan Ashrawi rekla je u Ramali na zapadnoj obali Palestine da je konferencija u Manami bila “poprilično neiskrena”.

“Potpuno se kosi sa stvarnošću. Slon u sobi je sama izraelska okupacija”, rekla je na konferenciji za novinare. Nekoliko tisuća Palestinaca protestvovalo je u pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa. Palili su plakate američkog predsjednika Trumpa i izraelskog premijera Netanyahua. “Ne konferenciji izdaje, ne konferenciji srama”, pisalo je na jednoj zastavi. Šef islamističkog Hamasa, Ismail Haniyeh, kritizirao je plan i opisao ga kao varku protiv palestinskog naroda. “Novac ne smije biti na uštrb naših prava, Jeruzalema, prava na povratak ili na štetu suvereniteta i otpora”, rekao je Haniyeh.

“Prilika koja se ne bi trebala propustiti”

Ministar vanjskih poslova Bahreina rekao je da je plan, koji je gotovo dvije godine u nastajanju, “prilika koja se ne bi trebala propustiti”. Ponovio je potrebu za rješenjem dviju država koji je bio desetljećima u svakom mirovnom planu, ali se Trumpov tim tome dosljedno opirao. “Ako shvatimo ovo pitanje ozbiljno, moglo bi doći do važne promjene u igri”, rekao je Sheikh Khalid bin Ahmed al-Khalifa izraelskoj javnoj televiziji Kan. Netanyahu, Trumpov bliski saveznik, rekao je da je Izrael otvoren za privredne prijedloge.

No mnoge arapske zemlje, uključujući Libanon, nisu se pojavile na događaju. Jordan i Egipat, potpisnici mirovnih sporazuma s Izraelom, poslali su zamjenike ministara. Libanonska vlada i parlament protive se američkom planu, izjavio je u srijedu premijer Saad al-Hariri, saopštava “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh