Svijet

Alarmantno upozorenje: Bogati će kupovati bijeg od vrućina i gladi, a siromašni će ispaštati

Prema izvještaju koji je danas objavio UN svijet klizi prema ‘klimatskom aparthejdu’, u kojem će bogati kupovati izlaz iz najgorih posljedica promjena, a siromašni se snositi najteži teret.

No image - Haber.ba

Preveliko oslanjanje na privatni sektor moglo bi dovesti do scenarija klimatskog aparthejda u kojem bogati plaćaju kako bi izbjegli prevelike vrućine, glad i sukobe, dok je ostatak svijeta prepušten patnji – napisano je u izvještaju.

Kao primjer navedeni su ranjive Njujorčane koji su ostali bez struje ili zdravstvenog osiguranja kada ih je 2012. pogonio uragan Sendi, dok su “sjedište Goldman Saksa štitili desetine hiljada vreća sa pijeskom i imalo je struju iz svojeg generatora“.

Isključivo oslanjanje na privatni sektor za zaštitu od ekstremnih vremenskih prilika i porasta nivoa mora gotovo bi garantovalo masovna kršenja ljudskih prava, pri čemu bi bogati bili zbrinuti, a najsiromašniji bi bili zaboravljeni – navedeno je.

U izvještaju se kritikuju vlade što ne čine puno više od slanja zvaničnika na konferencije da održe “mračne govore“, iako naučnici i aktivisti za klimu zvone na uzbunu od 1970-ih, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh