Svijet

Šef italijanske mafije pobjegao iz zatvora u Urugvaju

Jedan od najstarijih članova italijanske ‘Ndranghete, Rocco Morabito, pobjegao je iz zatvora u Urugvaju gdje je čekao izručenje Italiji, objavilo je urugvajsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Zatvor - Net.hr

Morabito (52) je pobjegao iz zatvora INR u centru Montevidea s još tri zatvorenika, rekao je u ponedjeljak urugvajski ministar unutrašnjih poslova.

Četvorica muškaraca pobjegla su oko ponoći. Popeli su se na krov zatvora pa provalili u susjednu zgradu gdje su jednoj stanarki ukrali novac, navode iz ministarstva unutrašnjih poslova.

U vrijeme njegovog hapšenja u Urugvaju u septembru 2017., Morabita je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti opisao kao “glavnog bjegunca” iz ‘Ndranghete.

Djelovao je od 1994. i osuđen je na 30 godina zatvora u odsutnosti zbog pripadnosti mafijaškoj organizaciji, dilanja kokaina i drugih ozbiljnih zločina, prenosi “Hina”.

Uspješan bijeg Morabita iz zatvora “uznemirujuć je i ozbiljan”, navodi u izjavi zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini.

Salvini je rekao da će “zatražiti objašnjenje vlade u Montevideu” i obećao da će uloviti Morabita “gdje god bio i baciti ga u zatvor, gdje zaslužuje biti”.

‘Ndragheta je jedna od najpopularnijih organizovanih kriminalnih skupina u svijetu i vodeći krijumčar kokaina u Evropu. Oformila se u regiji Kalabrija na jugu Italije.

Morabito još nije bio izručen Italiji jer se, prema pisanju urugvajskog El Paisa, žalio na presudu Vrhovnog suda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh