Svijet

Bolton: Odustajanje od napada – mudrost, a ne slabost

SAD su upozorile Iran u nedjelju da ne bi trebalo da pogrešno protumače kao “slabost” odluku predsjednika Donalda Trumpa u posljednjem trenutku da ne uzvrati vojno na iransko obaranje bespilotne američke letjelice blizu Ormuskog moreuza.

John Bolton - The Atlantic

“Ni Iran niti bilo koji drugi neprijatelj ne bi trebalo da tumače američku mudrost i uzdržanost kao slabost”, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton u Jerusalimu uoči sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. “Niko im nije dao dozvolu za lov na Bliskom istoku”, kazao je Bolton, govoreći o Iranu. “Naša vojska je obnovljena i spremna za akciju.”

Bolton je iznio ovo upozorenje nekoliko sati nakon što je predsjednik Trump najavio da planira da u ponedeljak uvede Iranu “velike” nove sankcije, bez navođenja detalja. Predsjednik je potez objavio na Twitteru u subotu, navodeći da “Iran ne smije da ima nuklearno oružje”.

Bolton je istakao da postojeće sankcije protiv Teherana već imaju snažan efekat na iransku ekonomiju. “Sankcije daju rezultate. Iran nikada ne smije da ima nuklearno oružje – ni protiv SAD niti protiv svijeta.”

Trump je razgovarao sa reporterima u subotu pred polazak na sastanak sa najvišim zvaničnicima administracije u Camp Davidu, van Washingtona. U jednom trenutku je rekao da će, čim Teheran pristane da se odrekne nuklearnog oružja “biti njihov najbolji prijatelj.”

Trumpov ton u subotu je bio znatno blaži nego prethodne nedjelje. Strah od potencijalnog oružanog sukoba između SAD i Irana je porastao kada su američki zvaničnici okrivili Teheran za napade na dva naftna tankera u Ormuskom moreuzu, što Iran poriče, i nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu u četvrtak, za koju tvrdi da se nalazila u njihovom vazdušnom prostoru.

U petak, Trump je, navodno u posljednjem trenutku otkazao planirani napad na ciljeve u Iranu.

Svjetske sile su pozvale na mir poslije incidenata. Nkemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozvala na političko rješenje krize. Britanski ministar za Bliski istok, Endru Marison u nedjelju je otputovao u Teheran na razgovore sa iranskim zvaničnicima. Britanski Foreign Office je najavio da će britanski diplomata pozvati na hitnu de-eskalaciju u regionu i razgovarati o iranskoj prijetnji da će prestati da poštuje odredbe nuklearnog sporazuma iz kojeg su se SAD povukle prošle godine, prenosi “GlasAmerike“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh