Svijet

Ko je Mark Esper, Trumpov kandidat za novog američkog ministra obrane

Američki predsjednik je usred krize sa Iranom odlučio predložiti novog šefa Pentagona. Mark Esper, a ne Patrick Shanahan bi trebao biti i trajni ministar obrane SAD.

Mark Esper - DW

U sve bržoj rošadi najužih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa je protekle sedmice objavio kako Patrick Shanahan ipak neće i trajno preuzeti položaj ministra obrane “kako bi posvetio više vremena svojoj porodici”, objašnjava američki predsjednik. Shanahan je taj položaj preuzeo privremeno nakon što je prošlog decembra James Mattis podnio ostavku u znak protesta Trumpove odluke posve se povući iz sukoba u Siriji, piše “Deutsche Welle“.

Ali jedva pola godine kasnije, američki predsjednik već ovog ponedjeljka želi predložiti novog kandidata. Mark Esper je i do sad bio u Pentagonu gdje je bio zadužen za upravu pješaštva. On je karijeru počeo u vojsci i kao časnik 101 zračne desantne divizije je odlikovan u prvom ratu protiv Iraka. U sastavu Nacionalne garde federalne jedinice Columbia i kasnije u pričuvi je uzdignut u čin pukovnika.

Lobist i zagovornik vojne industrije

U politiku je ušao preko Herigage Foundation, jedne od najuticajnijih lobističkih konzervativno nastrojenih skupina u Washingtonu. Ona je svojedobno zagovarala i drugi rat protiv Iraka kojeg je poveo George Bush mlađi, a jedna je od malobrojnih i među konzervativnim organizacijama koja je veoma rano stala uz kandidaturu Donalda Trumpa.

Esper je još za vrijeme predsjednika Busha mlađeg radio isprva za razne odbore Senata, a kasnije i u Pentagonu zadužen za međunarodne pregovore. Nakon toga ga karijera vodi u vojnu industriju, makar je i dalje surađivao sa konzervativnim političarem poput senatorom Fredom Thompsonom u njegovom natjecanju za kandidaturu predsjednika SAD 2008. Od 2010. je potpredsjednik korporacije Raytheon, jedne od najvećih vojnih kompanija u SAD sa oko 67 hiljada zaposlenih i prometom od preko 25 milijarde dolara, ali i tamo mu je prva zadaća bila širiti uticaj i zastupati interese kompanije među političarima u Washingtonu.

Prijedlog Donalda Trumpa imenovati Espera ministrom obrane treba još potvrditi američki Senat. Kada je riječ o Shanahanu, Trump je tek poručio kako je on “prekrasno radio” svoj posao i postigao izuzetne rezultate, ali kako neće dalje težiti postupku njegovom imenovanju i glasovanju u Senatu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh