Svijet

Iran pogubio američkog špijuna

Iranske vlasti smaknule su svog državljanina jer je navodno bio CIA-in špijun, objavila je u subotu iranska državna televizija “IRIB”.

Iran - Twitter

Muškarac je bio saradnik odjela za svemirska istraživanja iranskog Ministarstva obrane. On i supruga uhapšeni su 2010. godine pod optužnicom da su špijunirali za američku obavještajnu službu jer su vlasti ustanovile da su u njihovu stanu pronađeni “jasni dokazi” za to.

Supruga mu dobila 15 godina zatvora

Vojni sud je muškarca, nakon višegodišnje istrage, osudio na smrt, a njegova supruga dobila je kaznu od 15 godina zatvora.

Budući da je presudu potvrdio i najviši iranski sud, muškarac je početkom sedmice obješen u zatvoru Radžaj Šar u gradu Karaju.

Iran pribjegava smrtnoj kazni u slučajevima ubistva, silovanja, oružanih pljački i teške trgovine drogom te u slučajevima vojne špijunaže.

Međunarodna zajednica već godinama kritizira Iran zbog takvih pogubljenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh