Svijet

Jeftina i predivna: Zemlja sjajne hrane i čudesne prirode koja ostavlja bez daha

Armenija se može pohvaliti jednom od najstarijih i najukusnijih kulinarskih tradicija na svijetu…

Armenija - Punkufer.dnevnik.hr

Azija već godinama bilježi rast kao ljetna destinacija, a dobra stara Evropa odabir je mnogobrojnih turista već desetljećima. No ako se vi već ne možete odlučiti na koji biste kontinent, možda je najbolje otići put južnokavkaskih zemalja, koje prolaze ispod radara mnogim turistima. Ako želite da vaš odmor bude nešto posebno, pogledajte malo mapu i kupite kartu za – Armeniju, piše “Punkufer“.

Bogata historija i stare tradicije

Čak i za zaljubljenike u povijest armenska historiju sigurno je misterija. Kao prva zemlja koja je kršćanstvo proglasila državnom, službenom religijom (301. godine nakon Krista), Armenija je dom prve katedrale na svijetu. Katedrala Etchmiadzin još uvijek stoji u istoimenom gradu i danas je vjersko središte svih Armenaca.

Višestoljetni kršćanski spomenici mogu se pronaći širom zemlje koju obilježava srednjovjekovna arhitektura. Obavezno posjetite samostan Geghrad u pokrajini Kotayk. Star je više od 800 godina, a napravljen je od nekoliko crkava i grobnica uklesanih u stijeni. Također, svi zainteresirani u ovakve stvari trebali bi posjetiti i samostan Tatev, koji služi kao skolastički centar prosvjetljenja i duhovnosti.

Ako ste među onima koji s putovanja žele donijeti suvenire, ali vam magneti, privjesci i slično idu već na živce, biti ćete oduševljeni onim što vam nudi ova zemlja. Armensko gorje mnogi smatraju rodnim mjestom istočnog tepiha, a tradicija izrade duboko je ukorijenjena u kulturi. Stoga, ako se doma želite vratiti s tepihom, odite do tvornice i galerije Megerian u glavnom gradu Erevanu.

Priroda koja ostavlja bez daha

Jedna od prirodnih ljepota koju je nemoguće zaobići u Armeniji svakako je planina Ararat, s vrhom koji se nalazi na visini nešto većoj od 5 hiljada metara. Iako se tehnički nalazi u Turskoj, ova planina ima ogroman simbolički značaj za Armence kao simbol njihove domovine. U biblijskoj priči o potopu govori se kako je planina Ararat bila mjesto na kojem je završila Noina arka.

Ako ste avanturistički tip, svakako napravite izlet do jezera Sevan na Kavkazu. Jezero je toliko visoko da se čini kako se nekad spaja s nebom, a s obzirom na to da je najveće u zemlji, Armenci ga ponekad nazivaju i i svojim morem. Naravno, u blizini se nalazi i još jedan samostan, imena Sevanavak, koji će zaokružiti vaš dnevni izlet.

Vrijedan je posjeta i nacionalni park Dilijan. On nije samo dom hrastovim šumama, dubokim klisurama i mnogim potocima, već i transkavkaškoj stazi. Riječ je o stazi kojom se može hodati doslovno unedogled jer se proteže na više od 2 hiljade kilometara…

Najbolja hrana na svijetu

Armenija se može pohvaliti jednom od najstarijih i najukusnijih kulinarskih tradicija na svijetu. Jedno od poznatijih jela je spas, kremasta juha od fermentiranog armenskog jogurta matsun, koju poslužuju mnogi restorani, i u Erevanu i u ostatku zemlje. Kyufta (mesne okruglice) i tolma (listovi grožđa punjeni mljevenim mesom) također kotiraju visoko, baš kao i sjajni armenski roštilj. Lavaš, ili pita – kruh, toliko je poznat da je uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Kad odete u šetnju, svakako svratite na tržnice jer su prepune svježeg voća i povrća. Razlog tomu je armenska klima, savršena za njihov uzgoj i proizvodnju. Zlatna marelica vjerojatno je najpoznatije voće jer marelica upija toliko sunca, koje joj na kraju daje zlatnu nijansu. Jabuke, kruške, grožđe, smokve i nar također su nezaobilazni na stolovima širom Armenije.

Također, ako se brinete o kakvoći vode i pitate se možete li piti onu iz pipa, odgovor je da oko toga ne trebate razbijati glavu. Voda dolazi iz prirodnih mineralnih izvora i jedna je od najčišćih na svijetu. Recimo kako je još u čast 2750. godišnjice glavnoga grada postavljen jednaki broj fontana u gradu i okolici.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh