Svijet

Trump potpisao upozorenje za Zapadni Balkan: Naročito se odnosi na BiH i političare koji vrše opstrukcije

Predsjednik SAD Donald Trump produžio je odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, koja je na snazi još od 26. juna 2001. godine.

Donald Trump - Blogspot.com

Nju je donio tadašnji američki predsjednik George Bush mlađi, prenose mediji.

Tadašnji šef Bijele kuće je potpisao izvršnu uredbu koja se odnosi na neuobičajene ili velike prijetnje po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD, a koju o ovom slučaju predstavljaju akcije ljudi koji se bave ili pomažu ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji i drugim dijelovima Zapadog Balkana.

Takođe, odluka se odnosi i na djela koja se tiču opstrukcije provođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1244 od 10. juna 1999. na Kosovu.

U saopštenju koje je objavila Bijela kuća, sa potpisom Trumpa, navodi se da “djela osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima da se stabilizuje situacija na Zapadnom Balkanu, uključujući i činove ekstremističkog nasilja i opstrukcije, nastavljaju da predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD” i da “zbog toga, stepen povišenog upozorenja proglašen 26. juna i mjere usvojene tog dana i poslije toga, a koje se tiču toga, moraju efektivno da se nastave i nakon 26. juna 2019. godine”.

“Upravo zato, u skladu sa članom 202(d) Zakona o Nacionalnim upozorenjima produžavam za jednu godinu odluku o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa Zapadnim Balkanom, proglašenu u izvršnoj uredbi broj 13219”, navodi se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh