Svijet

Putarine na njemačkim putevima su protivzakonite

Evropski sud pravde donio je danas odluku prema kojoj su putarine u Njemačkoj protivzakonite jer na nepošten način kažnjavaju vozače iz drugih članica EU.

Njemačka - Poslovni

Kako prenosi “Srna” odluka suda, čije je sjedište u Luksemburgu, znači da će Njemačka morati da odbaci ili izmijeni sistem naplate putarine.

Slučaj je pred sud iznijela Austrija, koja se žalila da je iznos do 130 eura godišnje diskriminišući i stoga nelegalan prema Zakonu EU.

Svi vozači moraju da plate putarinu na osnovu veličine vozila i vrste motora, ali njemački poreski obveznici mogu da traže da im novac bude vraćen.

Evropska komisija je prvobitno odbacila sistema putarina prema sličnom osnovu koji je iznijela Austrija, ali je kasnije odobrila izmijenjenu verziju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh