Svijet

Ona je bila jedina beba rođena u černobiljskoj katastrofi: Pila je mlijeko radioaktivnih krava, kupala se u zagađenoj reijci, a evo kako danas izgleda

U mnoštvu priča o nuklearnoj katastrofi u ukrajinskom Černobilja, našla se i ova nevjerovatna djevojka.

Mariyka Sovenko - Kurir.rs

Marika (19) je jedino dijete rođeno kontaminiranoj černobiljskoj zoni, poslije nuklearne eksplozije 1986. godine. Roditelji su odbili da napuste opasnu zonu jer im nije nađen alternativni smještaj.

Sada zdrava studentkinja na Ukrajinskom univerzitetu, bila je priča sa naslovnih strana, kao prva i jedina beba koja se rodila i odrasla u blizini radioaktivne zone.

Njene roditelje su često maltretirali i optuživali da su “ubili” svoju kćerku.

Marika je pila mlijeko tamošnjih krava, koje su pasle na černobiljskim pašnjacima, ozračenim poslije katastrofe, i jela ribu iz zagađene rijeke Pripjat.

Njena majka kaže da Ukrajinci “vjeruju da je Marika simbol Černobiljske renesanse, božji znak koji oni tumače kao blagoslov da se život opet vraća u taj ‘avetinjski’ kraj.”

“Ako ljudi misle da ona ima dvije glave ili da je neki mutant, varaju se”, kaže.

Marika danas kaže da ne želi da ističe svoju prošlost.

“Dobro sam, radim. Izdržavam se sama i to je to!”, kaže Marika koja radi po klubovima kako bi platila studije.

Njeni prijatelji tvrde da je ona veoma skromna i da joj uopšte nije stalo da bude jedinstvena samo po tome što je rođena u Černobilju, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh