Svijet

Notre Dame: Održana prva misa dva mjeseca nakon požara

Nadbiskup Pariza Michelle Opeti će predvoditi prvu misu u katedrali Notre Dame, dva mjeseca nakon ogromnog požara koji je djelimično unuštio to impozantno srednjovjekovno zdanje.

No image - Haber.ba

“Iz očigleno sigurnosnih razloga nijedan vjernik neće moći prisustvovati misi koja će biti uživo emitovana na katoličkoj televiziji KTO kako bi kršćani mogli učestovati”, saopćila je pariška biskupija, prenosi “Radio Slobodna Evropa“.

Misi, koja će početi u 18.00, prisustvovat će oko 30 ljudi, pretežno svećenika, a bit će održana u dijelu katedrale koji je najsigurniji.

Na misi će pored svećenika i predstavnika Notre Damea biti i volonteri i oni koji rade na obnovi lokacije. Hor neće sudjelovati na misi.

Francuski mediji prenijeli su da će učesnici mise vjerovatno morati nositi kacige ali su svečenici rekli da će biti u odorama i mantijama koje se obično nose za vrijeme mise.

Katedrala Notre Dame, srednjovjekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod rijeke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen poslije nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio toranj kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

Do sada je isplaćeno devet posto od obećanih 850 miliona eura donacije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh