Svijet

U Kanadi od decembra u prodaji jestivi proizvodi na bazi kanabisa

Jestivi proizvodi na bazi kanabisa biće na prodaji od polovine decembra u Kanadi, saopštila je vlada i dodala da kanabisa neće biti u proizvodima koji vole deca, kao što su bonbone i lizalice.

Kanabis kolačići - Faktor.ba

Novi propisi, koji će stupiti na snagu godinu dana posle legalizacije kanabisa u rekreativne svrhe 17. oktobra 2018. godine, odnosiće se i na ekstrakt kanabisa i dermatološke proizvode, prenosi “Radio Slobodna Evropa“.

Međutim, ti proizvodi neće biti dostupni u prodavnicama ili na internetu do decembra, zbog regulatornog roka od 60 dana za njihovo odobrenje, navela je vlada.

Biće uvedena i stroga pravila kako bi ti proizvodi bili što manje privlačni mladim ljudima, među kojima će biti neutralne ambalaže i teško otvaranje proizvoda kao i ograničavanje određenih sastojaka, boja i parfema.

Prema novim propisima, hrana ili pića na bazi kanabis ne mogu sadržati više od deset miligrama THC – psihoaktivne supstance biljke. Za ekstrakte kanabisa i dermatološke proizvode, maksimalno dozvoljena doza će biti 1.000 miligrama po pakovanju.

Kanabis je legalizovan u Kanadi od 17. oktobra, a građani su do sada mogli da nabave kanabis porudžbinama na sajtu jedne nevladine organizacije koja je dobila dozvolu za distribuciju marihuane.

Kanada je u oktobru postala druga država u svetu koja je legalizovala posedovanje i konzumiranje kanabisa u rekreativne svrhe, pet godine posle Urugvaja.

Kanada je takođe prva industrijski razvijena zemlja sa takvom legalizacijom. Pojedine američke države takođe dozvoljavaju upotrebu marihuane u rekreativne svrhe, ali ta legalizacija ne važi na saveznom nivou.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh