Svijet

Terorista koji je na Novom Zelandu ubio 51 vjernika kaže da nije kriv

Australac optužen za ubojstvo 51 vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u martu izjasnio se pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Brenton Tarrant - Agencije

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku ubica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u historiji Novog Zelanda, piše “Hina”.

Brenton Tarrant (29) je putem videolinka učestvovao u raspravi, a njegovi advokati objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

Suđenje počinje iduće godine

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. maja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no “zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja, to je predstavljalo izazov”. Sljedeća rasprava zakazana je za 16. avgusta, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 tačke optužnice, s obzirom na to da je dodana i tačka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u historiji Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh