Svijet

Osušilo se drvo prijateljstva koje su posadili Trump i Macron

Hrast koji su posadili američki predsjednik Donald Trump i njegov francuski kolega Emmanuel Macron u vrtu Bijele kuće kao simbol prijateljstva se osušio, javljaju francuski mediji.

Donald Trump i Emmanuel Macron - Hina

Fotografija Trumpa i Macrona s lopatama u ruci pored sadnice i svježe iskopane zemlje, dok ih sa strane promatraju njihove supruge, obišla je svijet, piše “Hina”.

Sadnica hrasta za tu je priliku dovezena iz šume na sjeveru Francuske gdje je poginulo više od 2.000 američkih marinaca tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, to mlado drvo, simbol francusko-američkog prijateljstva, gotovo je odmah nestalo kako bi bilo stavljeno u karantin.

Riječ je o obaveznoj mjeri za svaki živi organizam uvezen u SAD“, objasnio je tadašnji ambasador Francuske u SAD Gérard Araud i dodao “Drvo će ponovno biti posađeno“.

Istina je, međutim, da drvo do danas nije posađeno, objavio je diplomatski izvor.

Drvo se u međuvremenu osušilo u karantinu, piše belgijski “Le Soir”.

Macron i Trump ponovno su se sreli prilikom obilježavanja 75. godina od iskrcavanja u Normandiji gdje nisu razgovarali o brojnim temama u kojima se razilaze, od pozicije prema Iranu do svjetske trgovine što je pokvarilo njihove odnose u godinu dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh