Svijet

U ovoj državi političari na posao putuju u prepunim autobusima

U Švedskoj je moguće u svakom trenutku pratiti troškove političara. Zbog toga su oni veoma pažljivi kako se ponašaju u javnosti, to jest kako troše javni novac. Za nas na Balkanu informacija da postoji država u kojoj političari nemaju nikakve privilegije je u rangu naučne fantastike. No, postoji i to je Švedska.

Švedska - Pixabay

Brazilska novinarka Klaudija Valin više od 15 godina živi u Švedskoj. Ona je opisala kako zapravo izgleda život političara u ovoj zemlji.

Ne voze se službenim automobilima, nemaju lične šofere. Švedski ministri na posao putuju u prepunim autobusima zajedno s građanima koje zastupaju – piše Valin.

Samo premijer ima neke povlastice. Naime, ima pravo na trajno korištenje automobila. Političari koji se usuđuju da troše javni novac na taksi, umjesto da se voze autobusom, završavaju na naslovnicama novina. Čak i predsjednik parlamenta dobija karticu za korištenje javnog prijevoza.

Njihove kancelarije su manje od osam kvadratnih metara – dodaje novinarka.

Zanimljivo je i to da političari u ovoj zemlji nemaju imunitet, što znači da im se može suditi kao i svakoj drugoj osobi.

Švedski parlamentarci žive u malim stanovima u glavnom gradu, gdje peru i peglaju odjeću u perionicama veša. To može djelovati kao skroman život za tako istaknute ljude, ali zapravo je mnogo bolje nego što je nekad bilo.

Niko u javnom životu ne zarađuje visoku platu. Za članove parlamenta oko dva puta je viša od plate učitelja osnovne škole.

U pravosudnom sistemu logika je ista, sudije nemaju pravo na službena vozila, sekretarice ili povlastice.

Oni koji su na vlasti mogu biti pozvani na odgovornost, a sve informacije moraju biti dostupne javnosti. Godine 1766. javni pristup službenim vladinim dokumentima postao je ustavno pravo za sve građane, sadržano u posebnom poglavlju zakona o slobodi medija u Švedskoj.

U nešto više od 100 godina Švedska se iz siromašnog poljoprivrednog društva pretvorila u jednu od najbogatijih, socijalno najpravednijih i najmanje korumpiranih zemalja u svijetu, gdje niko nije iznad drugih – zaključuje Valin, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh