Svijet

Papa Franjo želi posjetiti Irak

Papa Franjo izjavio je u ponedjeljak da želi posjetiti Irak u narednoj godini, što bi predstavljalo prvu posjetu jednog pape toj državi.

No image - Haber.ba

Papa je to rekao u obraćanju članovima grupe humanitarnih agencija koje pomažu kršćanima na Bliskom istoku i u drugim regijama, piše “Fena”.

“Konstantna misao prati me kada razmišljam o Iraku, zemlji u koju ću otići naredne godine”, izjavio je papa.

Ratovi i sukobi doveli su do egzodusa kršćana iz Iraka i nekih drugih zemalja na Bliskom istoku.

Iračka mala kršćanska zajednica prošla je kroz posebno težak period kada je Islamska država kontrolirala velike površine zemlje i ponovo je stekla slobodu otkako su džihadisti poraženi.

Irak je sjedište brojnih ogranaka i Katoličke i Pravoslavne crkve.

U 2000. godini pokojni papa Ivan Pavao II želio je da posjeti drevni irački grad Ur, za koji se tradicionalno vjeruje da je mjesto rođenja Abrahama. To je trebala biti prva stanica njegovog hodočašća po Iraku, Egiptu i Izraelu.

Pregovori s vladom ondašnjeg iračkog čelnika Saddama Husseina propali su, međutim, i papa nije bio u stanju da posjeti Irak, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh