Svijet

U Bugarskoj spriječen maloljetnik u izvršavanju terorističkog napada

Tokom pretraživanja njegove kuće policija je otkrila različite dijelove nesastavljene bombe.

Zastava Bugarske - Atlantskainicijativa.org

Bugarska policija u suradnji sa Agencijom sa sigurnost i tužiteljstvom uhitila je maloljetnog džihadistu koji je spremao teroristički napad u Plovdivu. Riječ je bugarskom državljaninu, koji je, prema izvorima bugarskih medija, mlađi od 18 godina. Njegova namjera je bila da aktivira ručnu bombu posljednjeg školskog dana. Bomba je pronađena u njegovoj kući, prenosi “Bljesak”.

Za mladića i njegovu porodicu u policijskim dosijeima do sada nisu zabilježene bilo kakve radikalne aktivnosti. On je uhapšen u zajedničkoj operaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske, Agencije za državnu sigurnost i Tužiteljstva.

Mladić trenutno radi sa psiholozima iz bugarskog MUP-a, koji pokušavaju da otkriju njegove motive. Izvori iz bugarskog MUP-a također navode da su mladi iz nepoznatih razloga u posljednje vrijeme sve podložniji islamističkoj radikalizaciji. Ovo je prvi put u Bugarskoj da bude spriječen teroristički napad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh