Svijet

Theresa May zvanično objavila odlazak s čela Konzervativne stranke

Britanska premijerka Theresa May u petak je odstupila s čela vladajućih Konzervativaca, i zvanično otvarajući utrku za njenog nasljednika koji bi mogao zauzeti oštriji stav prema sporazumu o Brexitu.

Theresa May - Twitter

May je u prošlom mjesecu objavila da će odstupiti nakon što nije uspjela da dobije odobrenje parlamenta za svoj sporazum s EU o napuštanju bloka, što je produbilo političku krizu u podijeljenoj zemlji koja traje od referenduma o Brexitu u 2016, piše “Fena”.

Ona će nastaviti sa svojim premijerskm dužnostima dok stranka ne izabere novog čelnika, u neizvjesnoj utrci punoj suprotstavljenih kandidata.

Preostalo vrijeme svog mandata, ona će raditi na pitanjima iz domena unutrašnje politike koja su u srcu njene političke agende – izjavila je njena glasnogovornica novinarima.

Tokom dana May će razmjeniti pisma s predsjedavajućim uticajnog Koimiteta 1922 konzervativnih poslanika i provest će ostatak dana u svojoj izbornoj jedinici, mjestu u kome se rado odmara od svakodnevnih obaveza.

May, nekada nevoljni pristalica britanskog članstva u EU, pojavila se u srcu političkih dešavanja nakon referenduma iz 2016. s neispunjenim obećanjima da će izvesti Britaniju iz bloka i da će prevazići podijele u zemlji, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh