Svijet

Od čega GORBAČOV ima tamnu mrlju na čelu?

Kada je počeo raspad Sovjetskog Saveza, Mihail Sergejevič Gorbačov to nije mogao da preživi politički, te je podnio ostavku i ujedno bio i posljednji predsjednik te države, nakon čega je Boris Jeljcin postao prvi predsjednik Rusije.

Mihail Sergejevič Gorbačov - Srbijadanas.com

Mihail Sergejevič Gorbačov rođen je 1.marta 1931.godine. Roditelji su mu bili mješovito rusko-ukrajinskog porijekla. Zanimljivo je da mu je deda bio žrtva represivnog Staljinovog režima i da je bio poslan u Sibir, piše Srbijadanas.

Međutim, ono što je Gorbačovog uvijek obilježavalo pored političkih stvari je i jedno fizičko obilježje.

Ovaj mladež ili obilježje, Gorbačov ima od rođenja, a mnogi ovaj znak nazivaju vatreni mladež.

Gorbačov je kao dijete kršten u pravoslavnoj crkvi. Zbog njegovog divljenja sv. Franji Asiškom, čiji je grob u Asisiju posjetio 2008. godine, neki su naslućivali da je potajice sklon katolicizmu. Zanimljivo je da tamnu mrlju na čelu Gorbačov ima još od rođenja. Ta pojava na koži naziva se vatreni madež (lat. naevus flammeus) i nastaje zbog širenja kapilara na koži još prije rođenja.

Naveus flammeus, plameni mladež, ili mrlje boje crvenog vina predstavlja promjenu na koži crvene boje koje se javljaju kod novorodjenčadi već na rodjenju, ili nešto kasnije, u toku ranog djetinjstva. U pitanju je kapilarna malformacija površnih sudova koji se nalaze u dermu kože.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh