Svijet

Stanovnici Ciriha imaju najbolji kvalitet života na svijetu

Stanovnici Ciriha uživaju u najboljem kvalitetu života na svijetu, pokazuju podacima istraživanja Deutsche banke.

Cirih - Novi.ba

Cirih je preuzeo je prvo mjesto od Wellingtona, glavnog grada Novog Zelanda, prenosi “N1“.

Kopenhagen, Edinburg, Beč, Helsinki, Melburne, Boston, San Francisko i Sydney zaokružuju top 10 gradova koji imaju najbolji kvalitet života.

Mjerenje kvaliteta života sprovedeno je u 56 svjetskih gradova, a u obzir su uzeti: kupovna moć potrošača, bezbjednost, zdravstvena zaštita, troškovi života, stambena osiguranost, prevoz do posla i zagađenje.

Dok evropski, američki i australijski gradovi nude najviši kvalitet života, neki veliki evropski gradovi nisu tako dobro prošli.

Frankfurt, koji je bio na prvom mjestu prije pet godina, pao je na 13. mjesto ove godine, Pariz se našao na 36. mjestu, a London na 41. mjestu.

Na samom dnu liste nalaze se Manila, Peking i Lagos.

Cirih se ne može pohvaliti najvišim platama i na primat na toj listi pripada San Francisku gdje su prosječne plate porasle za 31 posto u odnosu na 2018. godinu i 88 posto u posljednjih pet godina.

Od 2019. godine prosječna plata u San Francisku bila je nešto viša od 6.500 dolara. Grad s najnižim platama je Kairo gdje prosječna plata iznosi 206 dolara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh