Svijet

Danska: Socijaldemokrati tijesno pobjeđuju na izborima

Danska opoziciona Socijaldemokratska stranka trebala bi odnijeti tijesnu pobjedu na parlamentarnim izborima koje su obilježile rasprave o klimatskim promjenama i smanjenju socijalnih davanja te imigracijska politika, pokazale su izlazne ankete.

Ankete, koje su objavile medijske kuće TV2 i DR, pokazuju da će lijevi blok osvojiti 90 od 179 mjesta u parlamentu.

To socijaldemokratima otvara put da formiraju vladu pod vodstvom stranačke čelnice Mette Frederiksen, javljaju agencije.

U tom bi slučaju 41-godišnja Frederiksen postala najmlađa premijerka u historiji zemlje.

Potvrde li se ankete, završit će vladavina Liberalne stranke desnog centra premijera Larsa Lokkea Rasmussena koja je na vlasti bila 14 od posljednjih 18 godina.

Ankete predviđaju da će njegova koalicija desnog centra dobiti 80 mjesta.

Koalicija desnog centra premijera Larsa Lokkea Rasmussena izgubila je ponajviše zbog pada podrške Rasmussenovim koalicijskim partnerima.

Socijaldemokratska stranka, iako opozicona, i u postojećem sazivu parlamenta bila je relativno najjača stranka, a k tome je i nedavno pobijedila na europskim izborima.

Liberalna stranka na tim je izborima prošla dobro, a Rasmussenovi koalicijski partneri, konzervativci i Liberalni savez, nisu postigli značajan uspjeh.

Euroskeptična Danska narodna stranka, koja podržava koaliciju u parlamentu, izgubila je pola podrške.

Kampanja uoči izbora odvijala se oko imigracijske politike, socijalnih davanja i zdravstva, klimatskih promjena, mirovina i doba umirovljenja.

Vlada si pripisuje zasluge za oživljavanje ekonomije, no zamjera joj se što je “usmjerila ekonomsku politiku previše udesno”, tvrdi Erik Holstein, analitičar političkog portala Altinget.dk.

Danski birači mogu prihvatiti “stroge ekonomske reforme penzionog sistema i doprinosa za nezaposlene, ali samo kada je kriza”, kazao je Holstein.

Rasmussen je tokom kampanje pokušao promijeniti taj stav, no analitičar smatra kako je za to bilo prekasno.

Socijaldemokrati su uspjeli oteti njegove i glasače Danske narodne stranke jer je Frederiksen zauzela čvršći stav prema imigraciji. Ona je stranku preuzela 2015. nakon što je srušena koalicijska vlada Helle Thorning-Schmidt.

Frederiksen tvrdi kako neće promijeniti imigracijsku politiku “bez šireg dogovora” u parlamentu.

Njezina stranka želi ograničen broj dolazaka imigranata iz neeuropskih zemalja i prihvatne centre za tražitelje azila izvan Danske.

Socijaldemokrati su prošle godine podržali i zabranu burki na javnim mjestima. Na ekonomskom planu žele veća socijalna davanja i ranije umirovljenje za one koji su radili 40 godina,prenosi Radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh