Svijet

Recep Tayyip Erdogan: “Ne dolazi u obzir da Turska odstupi od ugovora o nabavci S-400”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u utorak kako ne dolazi u obzir da Turska odstupi od svog ugovora s Moskvom o nabavci ruskih proturaketnih sistema S-400.

Recep Tayyip Erdogan - IslamBosna.ba

Obraćajući se novinarima nakon bajram-namaza, Erdogan je također izjavio da američka ponuda projektila tipa Patriot nije tako povoljna kao ruska, piše “Fena”.

Mi smo predani tom sporazumu i ne dolazi u obzir da odstupimo i jedan korak od njega – izjavio je Erdogan o ugovoru sa Moskvom.

Turski ugovor o nabavci ruskih sistema S-400 alarmirao je Washington i ostale zapadne turske saveznice u NATO- u, koje tvrde da je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim vojnim standardima i da predstavlja prijetnju američkim borbenim avionima F-35 koje Turska također planira da kupi.

Erdogan je kazao da je Turska ponudila uspostavu radnih grupa sa Sjedinjenim Državama koje bi zajednički radile na tom pitanju, ne navodeći kakav je bio odgovor Washingtona. Također je kazao da je Turska raspravljala i o američkoj ponudi da proda projektile tipa Patriot.

Američka strana, nažalost, nije nam dala tako dobru ponudu kao što je ona za S-400 – kazao je turski čelnik, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh