Svijet

Probudio se najaktivniji vulkan u Evropi

Vulkan Etna u Italiji, najaktivniji vulkan u Evropi, “probudio se”, i počeo da izbacuje užžarenu lavu koja teče dužinom od nekoliko stotina metara, potvrdili su vulkanolozi u Italiji.

No image - Haber.ba

Dvije pukotine su se otvorile na dijelu kratera na jugoistoku i na sjeveroistočnom krilu oko 3.00 sata ujutro po lokalnom vremenu, prenosi britanski “Exspress”.

Direktor nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju iz Katanije (INGV) Eugenio Privitera izjavio je kako je riječ o novoj fazi eksplozija u vulkanu, prenosi “Fena”.

“Ovo bi ubrzo moglo biti gotovo, a moglo bi i da potraje i nekoliko mjeseci. Trenutno nema opasnosti za ljude koji žžive na ovom području, ali je, iz sigurnosnih razloga, potrebno kontrolirati priliv turista”, kaže Privitera.

Trenutno stanje vulkana ne otežava letove prema aerodromu u Kataniji.

Etna, koja se uzdiže na skoro 3.300 metara nadmorske visine nalazi se na istočnoj obali Sicilije, između gradova Mesina i Katanija.

Erupcije između 1991. i 1993. godine ugrozile su obližnji gradić Zaferanu.

U historijskom osvrtu najteža erupcija bila je 1669. koja je u potpunosti uništila i izbrisala Kataniju, grad u podnožju Etne, navodi britanski “Exspress”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh