Svijet

Trump uvodi carine Meksiku, Obrador ga optužio za pretvaranje SAD u geto

Pet posto na meksičku robu od 10. juna

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je danas da će, zbog rasta ilegalne imigracije duž južne granice, uvesti carine na svu robu iz Meksika dok se ne smanji priliv ljudi.

Ovaj potez predstavlja dramatičnu eskalaciju njegove borbe za kontrolu nad valom od nekoliko desetina hiljada azilanata, među kojima su porodice iz zemalja centralne Amerike koje bježe od siromaštva i nasilja.

Tramp je objavio svoju odluku na Twitteru i u zvaničnom saopćenju, a ovaj razvoj događaja iznenadio je meksičke vlasti, jer je upravo danas počeo formalni proces ratifikacije trgovinskog sporazuma sa SAD i Kanadom.

Carina u visini od pet posto stupa na snagu 10. juna i bit će povećavana iz mjeseca u mjesec do nivoa od 25 posto do 1. oktobra ukoliko Meksiko odmah ne poduzme akciju, rekao je Tramp.

– Ukoliko kriza nelegalnih migracija bude riješena efikasnim akcijama Meksika, što će biti predmet naše procjene, carine će biti ukinute – naglasio je američki predsjednik,piše Avaz

je svih “zabluda” i optužio američkog lidera za pretvaranje SAD u geto koji stigmatizira zlostavljane migrante.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh