Svijet

Kim Jong-un pogubio petoricu svojih dužnosnika zbog špijuniranja za SAD

Ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četvorica muškaraca

Kim Jong-un - Twitter

Sjeverna Koreja pogubila je petoricu dužnosnika ministarstva vanjskih poslova koji su sudjelovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Hanoiju u februaru.

Ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hyok-chol te još četvorica muškaraca. Kako javlja Reuters, šef organizacijskog odbora summita Kim Yong-chol poslan je u radni logor i na “ideološko obrazovanje”. Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Postavljanje roka
Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, no prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

“Protiv Kim Hyok-chola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četvorici dužnosnika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u martu”, naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Chosun Ilboa.

U logoru je završila i Kimova osobna prevoditeljica Shin Hye-yong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je “krucijalno pogriješila prilikom prevođenja” i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je navodno nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja je u Hanoi s njim doputovala kao osobna asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen.

Kako prenosi Index.hr, Kim je SAD-u postavio rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost nakon što njihov neuspjeli drugi summit u Hanoiju nije rezultirao dogovorom o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za ublažavanje sankcija. Trump i američki državni tajnik Mike Pompeo ignorirali su taj rok pozvavši Kima da izvrši svoje obećanje o denuklearizaciji.

Pregovori
Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son-hui izdvojila je Pompeov intervju za CBS u kojemu je rekao da će SAD možda trebati “promijeniti put” ako pregovori propadnu.

“Promjena puta nije privilegija samo SAD-a, nego bi to mogao biti i naš potez ako tako odlučimo”, rekla je Choe, prema navodima sjevernokorejske agencije KCNA.

Trump je prije pet dana na Twitteru objavio kako i dalje vjeruje Kimu, unatoč zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga,piše Oslobodjenje

“Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene”, napisao je Trump za vrijeme posjeta Japanu. “Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh