Svijet

Škotska objavila prijedlog za referendum o nezavisnosti

Škotska je objavila prijedlog kojim bi se ozakonilo provođenje drugog referenduma o nezavisnosti od Velike Britanije, ukoliko zbog Brexita bude isključena iz Evropske unije.

No image - Haber.ba

Premijerka Škotske Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) izjavila je da bi drugi referendum o nezavisnosti prije 2021. godine omogućilo toj zemlji da bude nezavisna evropska nacija, umjesto da joj se budućnost odredi Brexitom.

Prijedlog zakona objavljen je nakon što je Škotska nacionalna stranka (SNP) ostvarila povoljan rezultat na izborima za Evropski parlament prošle sedmice, osvojivši 38 posto glasova.

Stardžen je rekla da je sada važnije nego ikad da opcije Škotske ostanu otvorene, kako bi narod mogao da odabere bolju budućnost.

– U prikladnom trenutku ćemo tražiti sporazum o prebacivanju ovlaštenja kako bismo omogućili da se održi referendum o nezavisnosti – kazala je Stardžen.

Ona je naglasila da je ključno da Vlada Velike Britanije shvati da bi blokiranjem referenduma izazvala demokratsko ogorčenje. Ukoliko škotski parlament usvoji prijedlog zakona, referendum bi trebao biti održan do kraja 2021. godine, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh