Svaštara

Mistični otok vanzemaljske ljepote kakav se inače viđa samo u fantastičnim filmovima

Drveće i ostalo bilje na otoku prilagodilo se tako da mogu podnijeti “neprijateljsku” klimu, a neke vrste starije su od 20 miliona godina.

Otok Sokotra - Punkufer.dnevnik.hr

Krajolik udaljenog otoka Sokotra izgleda kao da dolazi iz naučnofantastičnog filma, a zapravo je evoluirao tako da izgleda kao “izgubljeni svijet”.

Otok se odvojio od kopna afričkog kontinenta prije šest do sedam miliona godina i priroda je ovdje pokazala svu svoju kreativnost i raskoš. Slično kao Galapgos, koji je poznat po nevjerojatnom nizu divljih životinja, Socotra je dom za oko 800 rijetkih vrsta flore i faune – oko jedne trećine njih ne nalazi se nigdje na svijetu, piše “Punkufer“.

Smješten u Indijskom oceanu nekih 250 kilometara od Somalije i 340 kilometara od Jemena, surova sredina otoka sastoji se od pješčanih plaža, vapnenačkih špilja i uzdignutih planina. Većim dijelom godine ovdje vladaju nesnosne vrućine i pustinjski uslovi, što je dovelo do prepoznatljivog izgleda biljaka na otoku.

Stabla i biljke na ovom otoku razvili su se tako da mogu podnijeti negostoljubive uslove života, a neke vrste stare su nevjerojatnih 20 miliona godina. Samo Havaji, Nova Kaledonija i Galapagos imaju više endemskih vrsta nego što ih ima na otoku Sokotra. Centar za bliskoistične biljke, koji je dio Kraljevskih botaničkih vrtova u Edinburghu, proveo je istraživanje i pobrojio čak 307 od 825 biljnih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu.

Ma šta da vam više pričamo. Najbolje je da pogledate video i uvjerite se u neviđene prirodne ljepote ovog usamljenog otoka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh