Svijet

Macron optužio Bannona i ruske oligarhe da rade na uništavanju EU

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužio je bivšeg stratega Bijele kuće Steve Bannona i ruske oligarhe da kuju zavjeru s evropskim nacionalistima u cilju uništavanja Evropske unije.

Emmanuel Macron - France24.com

U danas objavljenom intervjuu za francuski regionalni list, centristički francuski lider je rekao da Evropljani “ne treba da budu naivni” po pitanju miješanja iz inostranstva uoči ovonedjeljnih izbora za Evropski parlament, prenosi “AP”.

Macron je kazao i da “Rusi i neki drugi” finansiraju ekstremne političke partije u Evropi, ne iznoseći detalje. Intervju je posljednji Macronov pokušaj da obezbijedi podršku za svoju stranku na izborima za EP, na kojima se očekuje dobar rezultat nacionalista na talasu zabrinutosti zbog migracija, ocjenjuje se.

Macron je posebno kritikovao Bannona koji je prethodnih dana bio u Francuskoj i hvalio kampanju liderke krajnje desnice Marin Le Pen. Ona se, međutim, distancirala od Bannona jer pokušava da pridobije širi krug birača.

Bannon, bivši glavni strateg predsjednika SAD Donalda Trumpa, osnovao je organizaciju Pokret (The Movement) sa sjedištem u Briselu, kako bi promovisao desničarske populističke grupe u Evropi, piše “VOA“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh