Svijet

NASA planira poslati prvu ženu na Mjesec do 2024. godine

NASA planira prvu ženu poslati na Mjesec da do 2024. godine zahvaljujući dodatnim prilivima u budžetu koje je odobrio američki predsjednik Donald Trump, piše CNN.

NASA - Space.com

“Samo 12 ljudi je hodalo po Mjesecu. Svi su bili muškarci i svi su bili Amerikanci”, kazao je NASA-in direktor za komunikacije Bettini Inclán, dodavši da je posljednja osoba bila na Mjesecu 1972. godine, piše “Klix.ba“.

Naveo je kako nijedna žena nikada nije hodala po površini Mjeseca.

Donald Trump je u ponedjeljak obznanio da će izdvojiti dodatnih 1,6 milijardi dolara u NASA-in proračun kako bi se “mogli vratiti u svemir”.

“Pod mojom upravom učinit ćemo NASA-u ponovo velikom i vratit ćamo se na Mjesec, zatim idemo na Mars”, objavio je Trump.

Povećanje proračuna je povrh inicijalnog zahtjeva NASA-e od 21 milijarde dolara za ubrzanje povratka na površinu Mjeseca.

Administrator NASA-e Jim Bridenstine je izjavio da će investicija NASA-i omogućiti da krene naprijed u dizajnu, razvoju i istraživanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh