Svijet

Novi zakon u Alabami: Abortus zabranjen i u slučaju silovanja i incesta

Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstrožiji o tom pitanju u SAD, kojim vršenje abortusa postaje krivično djelo u skoro svim slučajevima.

Test za trudnoću - Alo.rs

Zabrana će stupiti na snagu za šest mjeseci, ali se očekuje da će protiv nje biti podnesena tužba.

Za mnoge koji podržavaju ovaj prijedlog zakona on je moćan testament dubokog uvjerenja ljudi u Alabami da je svaki život dragocjen i da je svaki život sveti poklon od Boga – rekla je guvernerka Kej Ajvi (Key Ayvi) u saopštenju objavljenom sinoć, prenosi “Beta”.

Pristalice zakona žele dati konzervativcima u vrhovnom sudu SAD šansu da ukinu prava na abortus za cijelu zemlju, ali demokrati i borci za prava na abortus kritizirali su zakon kao šamar za žene glasače.

Senat Alabame, u kojem većinu čine republikanci, glasao je sa 25 glasova za i šest protiv da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadiju trudnoće proglasi prekršajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom za onog koji ga provodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski prijedlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Zabrana će stupiti na snagu za šest mjeseci, ali se očekuje da će protiv nje biti podnesena tužba da se spriječi zaustavljanje pristupa abortusu.

Borci za prava na abortus su najavili da će brzo krenuti s tužbama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh