Svijet

Sjevernu Koreju zahvatila najgora suša u posljednjih 37 godina

Sjeverna Koreja je saopštila da se suočava s najgorom sušom u posljednjih 37 godina, a stanovništvo je primorano da se bori kako bi spriječilo štetu na usjevima, piše “BBC”.

Sjeverna Koreja - WFP

Informacije iz Sjeverne Koreje dolaze nakon što je UN saopštio da 10 miliona stanovnika hitno treba hranu. Sjevernokorejci preživljavaju sa samo 300 grama hrane dnevno ove godine, piše “Klix“.

Devedesetih godina prošlog stoljeća je zbog gladi umrlo na stotine hiljada ljudi. Zasad nema indikacija da će aktuelna suša biti tako katastrofalna, ali postoje upozorenja u vidu loše žetve i oštećenja usjeva širom zemlje.

Još uvijek nije jasno koliko je situacija loša, jer je netransparentno sve što je povezano sa Sjevernom Korejom“, rekao je novinar Oliver Horham za “BBC”.

Ako su zvanični podaci tačni, Sjeverna Koreja mora uvesti 1,5 miliona tona hrane kako bi nadoknadila manjke u proizvodnji.

Sjevernokorejska novinska agencija “KCNA” je saopštila da je u prvih pet mjeseci palo svega 54,4 mm kiše te da je to najmanja količina zabilježena od 1982. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh