Svijet

Trump zabranio upotrebu strane telekomunikacione opreme

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje kako bi zaštitio američke kompjuterske mreže od “stranih neprijatelja”, javlja “BBC”.

Donald Trump - CNN.com

Trump je potpisao naredbu koja zabranjuje američkim kompanijama da koriste stranu telekomunikacionu opremu za koju se vjeruje da predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost. U naredbi se ne navodi nijedna kompanija, ali se vjeruje da je glavna “meta” Huawei.

Kineski tehnološki div je poručio da će ograničavanje njegovog poslovanja u SAD-u samo donijeti štetu američkim potrošačima i kompanijama. Nekoliko zemalja predvođenih SAD-om je izrazilo zabrinutost da Kina može koristiti Huaweijeve proizvode za nadzor, odnosno špijuniranje, piše “Seebiz“.

SAD su izvršile pritisak na saveznike s namjerom da zaobiđu Huawei kada je riječ o 5G mreži.

Američko ministarstvo trgovine je uvrstilo Huawei na listu kompanija kojima je zabranjena kupovina tehnologije od američkih firmi bez dozvole vlade.

Ovi potezi će vjerojatno dodatno povećati tenzije između SAD-a i Kine, koje su već eskalirale zbog visine tarifa u trgovačkom ratu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh