Svijet

Dan Evrope: Evropa danas slavi Dan pobjede nad fašizmom

Širom Evrope 9. maj se obilježava kao dan sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata i početak stvaranja Evropske unije.

Zastava EU - Cakovec.hr

Širom Evrope obilježava se 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije.

Svečani prijem povodom Dana Evrope bit će upriličen danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH, piše “Fokus“.

Prisutnima će se obratiti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Ove godine obilježava se 74. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 69 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Ta dva važna događaja u historiji Evrope kao i svake će godine biti obilježena nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Beta.

U zemljama EU-a poseban značaj ima Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kapitulacija nacističke Njemačke

Institucije EU-a tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU-a širom svijeta organiziraju različite aktivnosti i skupove namijenjene građanima, poput debata, koncerata i posjeta.

S obilježavanjem Dana Evrope ove godine poklopio se i summmit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani, inicijative koja je pokrenuta sa ciljem da ubrza integraciju zapadnog Balkana u EU.

U Rusiji se 9. maj obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća.

Dan pobjede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sjećanja na dan kada je nacistička Njemačka 1945. godine potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Schumanov prijedlog prvi korak ka EU

Dan Evrope ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a.

Deklaracija je bila prijedlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Njemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama ugljena i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Prijedlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, koja je bila preteča Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh