Svijet

Erdogan o novim izborima za Istanbul: “Novo glasanje je najbolji korak za Tursku”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je na lokalnim izborima u Istanbulu bilo “nezakonitosti”, nakon što je izborno tijelo Turske naložilo njihovo ponovno održavanje, piše BBC.

Recep Tayyip Erdogan - Twitter

“Iskreno vjerujemo da postoji … organizirana korupcija i potpuna nezakonitost”, kazao je Erdogan.

Odluka o ponovnom glasanju jučer je izazvala proteste u ovom gradu. Kandidat opozicione partije CHP koji je pobijedio na izborima kazao je kako je ova odluka izdajnička. Evropski parlament također je izjavio kako bi odluka o ponovnom održavanju izbora 23. juna okončala vjerodostojnost demokratskih izbora u Turskoj.

Govoreći na sastanku svoje stranke APK, Erdogan je kazao kako je ponovno glasanje najbolji korak za Tursku. On je kazao i kako su postojale nezakonitosti u glasanju, te da je ponavljanje izbora važan korak za jačanje demokratije. 

“Vidimo ovu odluku kao najbolji korak koji će ojačati volju za rješavanje problema u okviru demokratije i prava”, kazao je.

Predstavnik AKP-a u biračkom odboru, Recep Ozel, kazao je kako su izbori raspisani zato što pojedini zvaničnici zaduženi za glasačke kutije nisu bili državni službenici. Međutim, zamjenik predsjednika CHP-a Onursal Adiguzel izjavio je kako je ponavljanje izbora pokazalo kako je nezakonito pobijediti protiv AK partije.

Adiguzel je tweetao da je ova odluka bila obična diktatura.

“Ovaj sistem koji mijenja volju naroda i zanemaruje zakon nije niti demokratski niti legitiman. To je obična diktatura“, napisao je Adiguzel.

U govoru objavljenom na društvenim medijima, Ekrem Imamoglu, koji je izabran za gradonačelnika Istanbula u aprilu, osudio je izborni odbor i izjavio kako je na njih uticala vladajuća stranka. Grupa pristaša Imamoglua kazala je kako vjeruju da će ponovo pobijediti.

Podsjećamo, odluka o poništenju izbora donesena je nakon što je islamska Stranka pravde i razvoja (AKP) predsjednika Erdogana podnijela više žalbi zbog velikog broja nepravilnosti koje su dovele u pitanje valjanost izbora.

Naime, Ekrem Imamoglu je odnio pobjedu u Istanbulu s 14.000 glasova više od bivšeg premijera Binalija Yildrima.

Glavna opozicona stranka u Turskoj CHP neće bojkotovati ponovljene lokalne izbore u Istanbulu, koji će biti održani 23. juna, odlučila je danas stranačka skupština, prenijela je stanica NTV.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh