Svijet

HEROJI PAKLA U MOSKVI: Tatjana od dima nije ni vidjela koga spašava, NOGOM JE RAZVALILA VRATA, putnike je hvatala za kragne i izbacivala vani

Jedan od putnika koji su preživjeli nesreću kasnije je rekao da je situcaije bila toliko strašna da se gotovo onesvijestio od straha. On i još nekoliko putnika zahvalili su se Kasatkinoj što im je spasila živote.

Jedini član posade koji je stradao kada se avion kompanije “Aeroflot” zapalio prilikom prinudnog slijetanja na moskovski aerodrom “Šeremetjevo” je Maksim Mojsev. Mladi stjuard stradao je dok je spašavao druge putnike iz vatre.

Kako je objavila ruska agencija TASS, Mojsev je poginuo dok je pokušavao da otvori vrata na repu aviona koji je zahvatila vatra.

– Putnici su evakuisani uz pomoć izlaza za hitne slučajeve. Član posade Maksim Mojsev bio je sa putnicima na repu aviona. Pokušavao je da otvori najbliža vrata i spasi putnike iz vatre koja se približavala. Nije uspio da otvori vrata – rekao je izvor.

I Mojseova koleginica Tatjana Kasatkina (34) preživjela je tragediju na aerodromu “Šeremetjevo”. I ona je učestvovala u evakuaciji putnika iz zapaljenog aviona, a kako je kasnije posvjedočeno zaglavljena vrata otvorila je tako što ih je jako šutnula nogom.

  

– Sve se dešavala jako brzo. Svi su skočili sa svojih mjesta i krenuli napred iako se avion i dalje kretao i to velikom brzinom. Neki su puzali da izađu. Vidjela sam jednu ženu koja je zvala nekog i vikala “Gori avion, padamo” – kaže ona.

– Dim je bio crn. Više nisam vidjela putnike, samo sam ih hvatala za kragne i izbacivala ih napolje da bi ubrzala evakuaciju – svjedoči ona.

Jedan od putnika koji su preživjeli nesreću kasnije je rekao da je situcaije bila toliko strašna da se gotovo onesvijestio od straha. On i još nekoliko putnika zahvalili su se Kasatkinoj što im je spasila živote.

Avion kompanije “Aeroflot” zapalio se prilikom prinudnog slijetanja na moskovski aerodrom “Šeremetjevo”. Avion je krenuo iz ruske prestonice u grad Murmansk, ali je ubrzo nakon polijetanja morao da se okrene i vrati na aerodrom.

Prvi pokušaj sletanja nije uspio jer je avion praktično samo odskočio od piste, a tokom drugog pokušaja letjelica je buknula. Avion je klizio još nekoliko desetina metara po pisti ostavljajući vatreni trag za sobom.

Od 78 putnika na letu SU1492 stradalo je najmanje 40. Među poginulima ima i dvoje djece. U nesreći je povrijeđeno 32 ljudi, a pet ih je smješteno u bolnicu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh