Svijet

Veliki protest u Venecueli, u sukobu policije i demonstranata ubijena žena

Hiljade judi izašle su u srijedu na ulice u Venecueli kako bi prisilile predsjednika Nicolasa Madura da odstupi, dok rastu napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije u vezi političkog sukoba u toj državi članici OPEC-a, piše “Hina”.

Čelnik oporbe Juan Guaido pozvao je na “najveći prosvjed” u povijesti venecuele i tražio pružanje podrške vojske ali vodstvo oružanih snaga je ostalo vjerno Maduru koji je na vlasti od 2013. godine. Guaido je tisuće pobornika pozvao da ostanu na ulicama,pise Novi.
“Ako režim misli da smo dosegli maksimum pritiska, ne može ni zamisliti što ga čeka. Moramo ostati na ulicama”, rekao je Guaido pred tisućama pristaša u istočnom dijelu glavnoga grada Caracasa.

Pod jarkim suncem tisuće su prosvjednika nosile državne zastave i izvikivale: “Sloboda!”. U drugim dijelovima grada maskirani prosvjednici sukobili su se s policijom, bacajući kamenje, na što su snage reda uzvratile suzavcem.

BBC je objavio kako je u sukobu prosvjednika s policijom poginula jedna ženska osoba.

venecuelska oporba često organizira ulične prosvjede protiv Madura, ali ga nije uspjela natjerati na odlazak unatoč dubokoj gospodarskoj recesiji i hiperinflaciji.

Oporbenog čelnika Juana Guaidoa privremenim predsjednikom priznaje pedesetak zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, a predsjednika Nicolasa Madura podržavaju Rusija, Kina i Kuba.

Linije rasjeda sve više dovode venecuelu u središte globalnih geopolitičkih napetosti, pri čemu se Sjedinjene Države i Rusija međusobno optužuju za miješanje u unutrašnje poslove te zemlje.

Administracija Donalda Trumpa odredila je sankcije Madurovoj vladi i nije odustala od vojne intervencije iako se zalaže za mirno rješenje. Pentagon umanjuje mogućnost priprema za izravnu intervenciju, ali priznaje pripreme za nepredviđene situacije.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u srijedu svog američkog kolegu Mikea Pompea na “razarajući utjecaj” Sjedinjenih Država u venecueli, dok je Pompeo kazao da tu zemlju zapravo destabilizira intervencija Rusije i Kube, prenose agencije.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton je istaknuo kako miješanje Rusije nije dobrodošlo.

Maduro je zadržao kontrolu nad državnim institucijama, a Guaido je frustriran što Maduro i dalje na dužnosti tri mjeseca nakon što se Guaido pozvao na ustav i proglasio privremenim predsjednikom tvrdeći da je Madurova reizborna godina 2018. bila nezakonita.

Maduro tvrdi da je Guaido marioneta Sjedinjenih Država u vođenju državnog udara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh