Svijet

Nastavlja se haos u Venecueli: Guaido najavio velike proteste na Prvi maj, Maduro mu poručio da je poražen

Lider venecuelanske opozicije i Huan Gvajdo (Juan Guaido) s nepoznate lokacije obratio se svojim simpatizerima.

avaz

Danas Maduro nema podršku vojske. Sutra, na Prvi maj, nastavit ćemo na ulicama, diljem cijele zemlje, poručio je Gvajdo u dvoipominutno snimku koji je nastao na nepoznatoj lokaciji. Snimak je prilično lošeg kvaliteta.

U Venecueli je, podsjetimo, još uvijek 30. april, a Gvajdo velike proteste dakle najavljuje za prvi dan maja

Poručio je da ovo što se događa nije vojni udar nego miroljubljiva pobuna protiv diktatora koji se boji pokazati svoje lice narodu Venecuele.

Dodao je i kako stanovnici Venecuele sada imaju šansu osvojiti svoju budućnost.

No, odmah nakon što se na internetu pojavilo Gvajdovo obraćanje, javio se i Maduro.

On je, prenosi “Guardian”, kazao kako je puč poražen.

Maduro se tokom obraćanja okružio političarima i vojnim licima. Rekao je kako je Gvajdov pokušaj puča poražen i zatražio aplauz za, kako je rekao, hrabru vojsku.

Maduro je u podužem govoru kao jednog od glavnih pokretača puča imenovao Leopolda Lopeza kojeg je nazvao fašistom. Rekao je da je urota otkrivena u 4:15 sati ujutro. Dodao je kako su osumnjičenici već ispitani ili ih još ispituju.

– Ovo ne može proći nekažnjeno. Svi oni koji su umiješani moraju se predati – rekao je Maduro.

Podsjećamo, najmanje 52 osobe jučer su povrijeđene u neredima na ulicama Karakasa, a vlada je naredila da se blokra signal CNN-u u cijeloj državi.

Zanimljivo, signal CNN-a je nestao u trenucima dok se emitirao snimak vojnog vozila kako gazi demonstrante.

Kao što je poznato podršku Gvajdu u borbi protiv Madura pružio je Donald Tramp (Trump) i još mnoge zemlje, dok je vojni udar osudio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), koji otvoreno podržava Madura.

Podsjetimo, Gvajdo, čelnik venecuelanske Nacionalne skupštine koju nadzire opozicija, u januaru se pozvao na Ustav kako bi preuzeo dužnost privremenog predsjednika nakon što je ponovni izbor predsjednika Nikolasa Madura 2018. proglasio nelegitimnim,piše Avaz

Kao legitimnog predsjednika Venecuele priznalo ga je pedesetak država.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh