Svijet

Šri Lanka u stanju visoke pripravnosti uoči Ramazana

Snage sigurnosti Sri Lanke u stanju su visoke pripravnosti u utorak nakon bombaških napada na uskršnju nedjelju, saopštili su zvaničnici, zbog obavještajnih izvještaja da militanti planiraju nove napade uoči početka svetog islamskog mjeseca Ramazana.

Napad u Šri Lanki - Enca.com

Načelnik policijskog odjela ministarstva sigurnosti saopštio je u pismu poslanicima i ostalim zvaničnicima kako se u nedjelju ili u ponedjeljak očekuju napadi militanta prerušenih u vojne uniforme, piše “Fena”.

Nije bilo napada u nedjelju i ponedjeljak, ali su snage sigurnosti širom budističke Šri Lanke u povišenoj pripravnosti i brojni sumnjivi militanti uhapšeni su od napada 21. aprila na hotele i crkve u kojima je ubijeno više od 250 ljudi, među kojima 42 strana državljana.

Vlada je, ipak, ukinula zabrane za platforme društvenih mreža kao što su Facebook, WhatsApp i viber, saopćio je ured predsjednika države. Zabrana je uvedena odmah nakon napada kako bi se spriječilo širenje glasina.

Nivo sigurnosne pripravnosti ostat će visok jer vojska i policija još tragaju za osumnjičenima – izjavio je visoki policijski obavještajni izvor u utorak.

Drugi vladin izvor izjavio je “Reutersu” da je dokument kružio među ključnim sigurnosnim službama u kome se instruiraju sve policijske i sigurnosne snage širom te otočne zemlje u Indijskom okeanu da ostanu u stanju visoke pripravnosti jer se očekuje da militanti izvedu napade prije Ramazana, koji počinje 6. maja.

Vlada je također zabranila ženama da nose burke i nikabe, u okviru vanrednog stanja uvedenog nakon uskršnjih napada.

Vlasti sumnjaju da su pripadnici dvije malo poznate grupe – National Thawheedh Jamaath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim – izveli napade, iako su ekstremisti iz grupe Islamska država preuzeli odgovornost.

Vlasti vjeruju da je Zahran Hashim, osnivač NTJ, bio organizator i jedan od devet bombaša samoubica.

Policija je u Indiji saopštila da je uhapsila 29-godišnjeg čovjeka u južnoj državi Kerala, u blizini Šri Lanke, zbog planiranja sličnih napada tu. Čovjek je bio pod uticajem Zahranovih govora, navodi u saopćenju Nacionalna istražna agencija.

Oko 22 miliona stanovnika Šri Lanke većinom su budisti, ali u njih spadaju i manjinski hrišćani, muslimani i hindusi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh