Svijet

Nezapamćene poplave u Kanadi, proglašeno vanredno stanje

Izuzetno je porastao nivo kanadske rijeke Ottawe, a stručnjaci smatraju kako će njen nivo i dalje nastaviti rasti, piše “CBC”.

Poplave u Kanadi - Screenshot/YouTube

Prema Uredu za planiranje uređenja rijeke Ottawe, ove nedjelje u 17 sati po lokalnom vremenu rijeka je dostigla rekordne historijske vrijednosti nivoa u gradovima: LacCoulonge, Arnprior i Ottawa.

Prema prognozi, nivo će se nastaviti povećavati za dodatnih 50 centimetara u nekim dijelovima grada i trebao bi dostići vrhunac u utorak ili srijedu.

Na konferenciji za novinare koja je održana u nedjelju popodne dužnosnici grada Ottawe saopštili su kako je od 19. aprila u sprječavanju od poplave pomoglo oko 5.500 dobrovoljaca, zajedno s 780 pripadnika kanadskih oružanih snaga, piše “Index“.

Dodali su kako je pomoću vreća s pijeskom od poplave spašeno gotovo 60 domova, dok su porodice iz 18 kuća dobrovoljno odlučile privremeno napustiti svoja prebivališta.

Prema informacijama iz gradskih službi Gatineaua, grada u kanadskoj pokrajini Quebec, 1.212 osoba iz 575 domova danas je prijavilo značajne štete zbog poplava.

Proglašeno je vanredno stanje za najmanje 14 područja regije, uključujući Ottawu, Clarence-Rockland i Pontiac.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh