Svijet

Čudan izbor učesnika samita: Vučiću “neobično” bez Dodika u Berlinu

“U Berlinu razgovaramo o evropskoj budućnosti, nadam se da će biti pozitivnih signala, ali biće najviše riječi o odnosima Beograda i Prištine”, rekao je večeras predsjednik Aleksandar Vučić, pred sastanak koji su sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Aleksanadr Vučić u BiH - NAP.ba

Predsjednik Srbije ukazao je da srbijanskoj delegaciji na sutrašnjem sastanku neće biti nimalo lako, a posebno je istakao “čudne momente, sam format sastanka i izbor učesnika”.

“Nemam ništa protiv Šareca, naprotiv, ali, zašto Šarec, a ne Dančila, zašto Plenković, a ne Orban, zašto ne Borisov. Nije pozvan Milorad Dodik, koji je dobio najveći broj glasova građana BiH na proteklim izborima, već Denis Zvizdić. Sutra će svi reći da je Kosovo nezavisno, zato su i pozvani, da bi rekli kako je neodgovorno bilo razgovarati o tome šta bi Srbija mogla da dobije”, rekao je Vučić, prenosi “Blic“.

Sastanak u Berlinu izaziva veliko interesovanje pošto će biti prvi nakon nekoliko mjeseci na kome će biti riječi o odnosima Beograda i Prištine, i to uz prisustvo predsjednika i premijera obje strane.

“Bit ćemo u sve težoj poziciji kada je Kosovo u pitanju. Borio sam se za razgraničenje, sad znam da se nećemo izboriti za to. Možda će meni biti lakše, ali će Srbiji biti teže. Ako neko misli da će se sutra nešto desiti, neće. Ovo služi za smirivanje strasti. Vjerujem u snagu Angele Merkel, ona je uvijek pomagala Srbiji, iako se u nekim stvarima ne slažemo. Macron je veoma sposoban čovjek, vjerujem da će doći sa dobrim idejama”, rekao je predsjednik Srbije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh