Svijet

Ako planirate ići iz BiH: Evo koliko se plaća satnica u zemljama EU

Prostor Balkana je veliki imigracioni prostor s obzirom da mnogi građani iz regiona u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice odnosno plaće.

Novac - Ilustracija/Avaz.ba

Prema podacima Eurostata, prosječna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac, kreće se od 44 eura u okolini Brisela i u Luksemburgu, do ispod četiri eura u tri regije u Bugarskoj, piše “Klix.ba“.

Prosječna satnica u Evropskoj uniji 2016. godine iznosila je 22,8 eura.

Satnice su često najviše u regiji u i oko glavnih gradova. Tu su izuzeci Njemačka, Velika Britanija, Italija, Španija i Grčka, piše b92.

Satnice po državama: Francuska 32,8, Grčka 11,2, Švedska 28,8, Finska 30, Portugal 11, Mađarska 6,9, Slovačka 9,6, Njemačka 31,3, Austrija 29,3 i Italija 22,7 eura.

Prosječna satnica u Sloveniji iznosi 16,1 eura, a u Hrvatskoj 8,6 eura. Najveća prosječna satnica je Danskoj 38,9 eura i u Belgiji gdje se sat rada plaća 38 eura.

Na dnu liste su Bugarska sa 4,7 i Rumunija sa 5,1 eura po satu. Na sredini liste su Irska sa 28,3 i Španija sa 19,4 eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh