Svijet

Zbog velikog broja civila Rusija i Sirija ne planiraju ofanzivu na Idlib

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu kako ne odbacuje mogućnost da sirijske snage, podržane ruskom zračnom silom, pokrenu ofanzivu velikog obima na militante u sirijskoj pokrajii Idlib, ali da je takva operacija nepraktična za sada.

Vladimir Putin - Nezavisne.com

Rusija, najveća saveznica sirijske vlade, i Turska, postigle su sporazum u septembru prošle godine o stvaranju demilitarizirane zone u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib u kojoj neće biti teškog naoružanja i ekstremističkih boraca.

Sporazum je pomogao da se izbjegne ofanziva vladinih snaga u regiji, posljednjem velikom bastionu protivnika predsjednika Bashara al-Assada.

Moskva se otada, međutim, žalilla na eskalaciju nasilja u regiji i tvrdi da militanti koji su svojevremeno bili pripadnici radikalne grupe Nusra front sada kontroliraju velike površine pokrajine, prenosi “Fena”.

Govoreći u Pekingu, Putin je izjavio da će Moskva i Damask nastaviti borbu protiv terorizma i da će bilo koja militantna grupa koja pokuša da djeluje u Idlibu, biti bombardovana.

Putin je, međutim, izjavio da prisustvo civila u dijelovima Idliba u kojima su militanti aktivni također znači da još nije vrijeme za veliku ofanzivu.

“Ja to (ofanzivu) ne odbacujem, ali upravo sada mi i naši sirijski prijatelji smatramo da to nije preporučljivo uzimajući u obzir humanitarni element”, izjavio je Putin novinarima.

Moskva je nestrpljiva da pomogne Assadu u ponovnom preuzimanju kontrole nad tom teritorijom, ali se turski predsjednik Tayyip Erdogan usprotivio ofanzivi u regiji koja graniči s njegovom zemljom, navodi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh